V12

Fostrets utveckling - gravid: 12 veckor

Skrivet för Sverige
Godkänt av BabyCenters medicinska rådgivare


Nu börjar bebisens ansikte se mer mänskligt ut, även om den fortfarande bara är 6cm lång från hjässa till rumpa och väger mindre än 18 gram. Ögonen har nu förflyttats framåt från sidorna av huvudet och sitter närmare varandra. Öronen sitter nästan där de ska på en "färdig" bebis. Levern producerar galla och njurarna utsöndrar urin.

Om man trycker på din livmoder så rör sig bebisen, men du kan inte känna dess rörelser ännu. Fostrets nervceller har multiplicerats snabbt och synapserna håller på att utformas. Fostret har fått nya reflexer: om man rör handflatan så sluter sig fingrarna, om man killar under foten så kröks tårna och om man petar på ögonlocken, så kniper ögonmusklerna ihop ögonen.

Nu kan barnmorskan känna ovandelen av din livmoder, som kallas för fundus, längst ner i buken. I andra trimestern kommer du förmodligen att vilja ha lösare och mer bekväma kläder, eftersom dina vanliga kläder kommer att börja sitta för tajt om de inte redan gjort det.

De flesta slipper graviditetsillamåendet från andra trimestern, vilket gör aptiten bättre. Läs mer om bra kost de kommande veckorna.

Hypofysen som sitter på hjärnans undersida, börjar producera hormoner och stämbanden börjar bildas. Barnet rör sig alltmer i livmodern och kan le, rynka pannan och suga på tummen. Matsmältningssystemet klarar nu att tillgodogöra sig glukos (socker) och navelsträngen transporterar näring och avfallsprodukter mellan moderkakan och barnet.

Redan nu kan du kan du enkelt lyssna på din bebis hjärtslag, hicka, sparkar och forsterrörelser med hjälp av AngelSounds
Armarna har den rätta längden i förhållande till kroppen och naglarna börjar växa.
Revbenen och ryggraden börjar att hårdna och barnet rör sig kraftigt. Man kan börja känna fosterrörelser och man kan märka att fostret reagerar när man tar på magen. Yttre könsorganen har utvecklats så att man tydligt kan se skillnad mellan pojke och flicka. Fostrets hjärna har samma struktur som det kommer att ha vid födseln men inte samma storlek.

Gillar

Kommentarer

Malin-Hockeyfruga,
jajjemän, allt fint :) Själv då? va hittar du på idag då?
mysunshinestory.blogg.se/
Erica,
Svar: - Nice.. :)

- Skönt att slippa illamåendet, hehe.. :)
faithhopelove.blogg.se/
Linda,
Jo det är bra med mig!
Nästan precis vaknat :)
skönt att det bara är lördag :D
ndail.blogg.se/
Gynning,
Ha en trevlig lördag vännen!!
frokengynning.blogg.se/
Angie .,
Vad coolt.. kan bebyn suga på tummen medans den ligger i magen :O?
yeahrockondude.blogg.se/
Linda,
Ska slappa o se robinsson :)
ndail.blogg.se/
Malin-Hockeyfruga,
aha trevligt :) va ska du göra för nåt där då?
ja sitter på jobbet ;P hehe
mysunshinestory.blogg.se/
minaya,
Dte vore kul. Hoppas du mår bättre snart :D
minaya.blogg.se/
Danni,
aha hihi najs´, jag ska idag antingen dra ut eller ha en mysdag hemma! ha en bra dag, kramar
danielakromm.blogg.se/
mia,
Åh madicken gillar jag men inte karlsson på taket hahaha

Allt bra med mig. lite trött bara det är krävande att ha en liten valp skratt men ack så härligt =)

Kram
mizzmias.blogg.se/