V13

Nu är du 13 veckor gången (eller gravid i 14:e veckan, om du föredrar att räkna så). Om du kunde hålla din bebis hand nu, skulle du redan kunna se det unika mönster som utgör våra fingeravtryck. Du skulle också se blodkärl och inre organ genom den tunna huden. Din bebis växer! Nu kanske du har mer av både energi och lust: andra trimestern (fjärde till sjätte månaden) kan vara något av en 'smekmånad'. Tyvärr gäller det inte alla; vissa kvinnor dras fortfarande med de vanliga graviditetsbesvär vi pratat om. Varje graviditet är unik och även kvinnor som varit gravida tidigare kan finna att den andra eller tredje kan kännas annorlunda

Nu är fostret åtta centimeter långt och väger ungefär 23 gram - som en halv banan. De fingeravtryck som ditt barn kommer att bära resten av sitt liv är redan på plats. Om du trycker försiktigt på magen så att bebisen kan känna det, kommer den förmodligen att göra samma rörelser som en bebis som söker efter bröstet.
>Om din bebis är en flicka, så har hon ungefär två miljoner ägg i sina äggstockar nu. När hon är född, kommer de att ha halverats till cirka en miljon. Antalet ägg kommer sedan att fortsätta minska och när hon är 17, kommer hon att ha ungefär 200 000 ägg.

För din del har det kanske börjat lätta nu. De flesta kvinnor upplever att graviditetssymptom som att behöva kissa ofta, utmattning och illamående minskar under andra trimestern. Din mage är så pass stor att folk ser att du är gravid, men har ännu inte blivit så stor att den är i vägen. Brösten har redan börjat producera kolostrum, även om det är flera månader kvar till födelsen ännu.

Från och med nu kommer livmodern att växa i en i en jämn och märkbar takt. Risken för missfall har minskat med ca 65 % när man kommit in i vecka 13 och den första tredjedelen av graviditeten är tillända.

Barnets hals är färdigbildad och redan tillräckligt stark för att barnet ska kunna röra på huvudet. Ögonen flyttar sig till sitt läge på framsidan av huvudet och även öronen intar sin normala position. Det finns forskning som tyder på att barnet börjar uppfatta ljud nu. Öronen är färdigutvecklade först i v.24 men man tror att fostret hör med hjälp av receptorer i huden som tar upp vibrationer.

Idag är jag i v13+2 alltså 13 fullgångna veckor + 2 dagar vilket betyder v ecka14 men jag föredrar att räkna och säga som barnmorskan.

Gillar

Kommentarer

Anki,
Hoppas du haft en härlig dag idag

Kram
ninnieblogspotcom.blogspot.com
Anna,
Härligt!

Suttit ute på gården och bara varit! =)

kram
annacondas.blogg.se/
Evelina,
:D ja idag har jag varit ute hela dagen :D kan läsa mer på bloggen nu om dagen , skrev precis klart det :) Vad har du gjort?
kramar
silverninas.blogg.se/
Nikolina,
as mysigt! :)
mjaubaby.blogg.se/
María,
har du några cravings ?? :)
marialatina.blogg.se/
Mamma
,
Det var mycket intressant fakta om det lilla livet.puss min lilla älskling.
Zandra,
värmland? kommer du därifrån? ha nu en trevlig kväll;) kramis
fashionisme.blogg.se/
Jenny,
Idag har jag vart på kalas & firat min syster som blir 21 nu i veckan, va trevligt sen va en kompis här i morse åkte ned till badet & doppa fötterna..Har åkt på en jobbig förkyldning också usch inget kul i denna värme, känner mig ännu sämre.
Hoppas du haft en bra dag..
Kramar
jenlen.blogg.se/
matilda,
åh!! grattis! :)
elitecyclist.blogg.se/
Åhh grattis till pluset :)
Hoppas att du har en underbar graviditet.
Kram
babymyz.blogg.se/