V16

Nu är du 16 veckor gången (eller gravid i 17:e veckan, om du föredrar att räkna så).

Nu är bebisen ungefär lika stor som ett päron, precis under 12 cm, och väger cirka 100 gram. Under de kommande veckorna kommer en växtspurt äga rum, då bebisen dubblar sin vikt och blir längre.

Bebisar är lekfulla både i och utanför magen. Din bebis har kanske upptäckt sin allra första leksak - navelsträngen - som kan vara rolig att dra i och klämma på. Även om bebisen kan ibland kan klämma tillräckligt hårt för att minska syretillförseln, behöver du inte vara orolig för att den ska hålla tag så länge att det orsakar skada. Cirkulationssystemet och urinvägarna fungerar nu som de ska och bebisen drar in fostervatten i lungorna och andas ut det igen.

Ibland kan det göra ont när du gör plötsliga rörelser. Ligamenten på båda sidor av livmodern och bäckenet sträcks i takt med att bebisen växer. Det är helt normalt, men om det inte ger med sig utan fortsätter några dagar, eller förvärras, bör du prata med din barnmorska.


Din midja börjar försvinna, och ett tips för att behålla de vanliga kläderna några veckor extra är att trä genom ett gummiband som extra ögla i knapphålet och sedan knäppa gummibandet runt knappen!

Nu är barnets armar och ben färdigbildade och lederna fungerar. Skelettet hårdnar i och med att benen förkalkas och denna process kallas ossifikation. Barnet kan nu koordinera sina rörelser då nervsystemet fungerar och musklerna svarar på hjärnans signaler. Det är fullt med aktivitet i livmodern, fostret rullar runt, sparkar och gör volter. Ännu kan det vara svårt att känna rörelser då fostervattnet fungerar som en ljud- och rörelsedämpare. Omföderskor kan känna ett litet fladder runt denna vecka. Är det ditt första barn så dröjer det oftast några veckor till innan du känner att det sparkar.

Det går nu att avgöra barnets kön med hjälp av ultraljud. Det finns numera även privata kliniker som snabbt kan göra en könsbestämning via Ultraljud

Gillar

Kommentarer

Anki,
Ja det är så trevligt att följa din graviditet!
Hoppas du har haft en trevlig midsommar.
Blir det att flytta helt till Värmland när barnet blivit några år!
Det är en fin plats att växa upp på, tror att det blir svårare och svårare för barn att växa upp i stora städer oavsett om föräldrarna håller efter sina barn.
Min ädlsta dotter funderar på att flytta utanför stockholm innan hennes äldsta barn börjar skolan

Ha de så gott
Kram
ninnieblogspotcom.blogspot.com