V20

Nu är du 20 veckor gången (eller gravid i 21:e veckan, om du föredrar att räkna så). Du kan förmodligen känna hur din bebis rör sig inne i din mage: Dessa kittlande rörelser har de flesta blivande föräldrar sett fram emot. Din bebis tränar nu sitt nya lilla matsmältningssystem genom att svälja fostervatten. I fostervattnet finns näringsämnen och vatten, som bebisen absorberar. Det som blir kvar fortsätter ned i tarmen och bildar barnbeck (mekonium) - den grönsvarta eller ljusbruna substans som är din bebis första bajs och som kommer ut de första dagarna efter födseln. Kring den här tiden kommer du som är förstföderska att gå på återbesök på MVC och då får du ett moderskapsintyg av barnmorskan. Det är ett intyg som bekräftar att du är gravid och ger dig datum för beräknad förlossning. (Kom ihåg att uppdatera ditt förlossningsdatum nedan om det behövs!) Detta intyg ska du skicka till Försäkringskassan. De kommer sedan att skicka dig en blankett som heter "Begäran om föräldrapenning" som du ska fylla i och skicka tillbaks till Försäkringskassan

I vecka 20 är kroppslängden omkring 19 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 350 g. Fram till vecka 20 är alla barn ungefär lika stora, sedan ökar skillnaderna.

Det vaxliknande fettlager som kallas fosterfett, eller vernix caseosa, börjar täcka huden för att skydda den mot den långa tiden i fostervattnet. Det underlättar också förlossningen. Bebisen sväljer mer denna vecka, vilket är bra träning för matsmältningssystemet. Det fostervatten som tas in av din bebis spjälkas till vatten (som absorberas) och restprodukter som hamnar i tjocktarmen, där det så småningom bildar barnbeck.
Om du inte redan går i föräldragrupp, kanske du är intresserad av att göra det. Både nya och flerbarnsföräldrar kan dra nytta av strukturerade klasser. En bra motionsgrupp för gravida kan förbereda dig inför förlossningsarbetet. Det är bra att planera det så att du är klar med dina lektioner vid 37 veckor, då du åtminstone teoretiskt sett anses fullgången och redo för förlossning när som helst.

Se till att du får tillräckligt mycket järn. Bebisen behöver det för att tillverka röda blodkroppar, bland annat. Det är i stort sett omöjligt att få i sig för mycket järn bara från mat. Exempel på järnrik mat är magert rött kött, kyckling, fisk, linser och bönor, spenat och berikade frukostprodukter. Läs vår guide till bra kost för att få grepp om vad du behöver mest.

Spela gärna musik för barnet - gärna samma melodier. Både barn i magen och små barn älskar upprepningar, något som de känner igen. Nyfödda barn känner igen musik de hört under graviditeten. Till exempel kan barnet börja suga intensivare när just den melodin spelas

Nu kan du kanske se barnets rörelser under huden på magen. Är det en pojke eller flicka? I folkmun säger man att om den blivande mamman är sugen på något sött så väntar ni en pojke är hon däremot sugen på något surt så är det en flicka.

Mamman:

Du har nu kommit precis halvvägs i din graviditet.
Livmoderns övre kant når till naveln. Som väl är finns det i dag ett stort utbud av mammakläder för alla smaker och plånböcker för nu kan du antagligen inte ha dina vanliga kläder längre. Är du trött kan en förklaring vara järnbrist. De flesta gravida behöver någon form av järntillskott från mitten av sin graviditet. Du har ökat din blodvolym med nästan 50%. Dessutom är det allt större barnets järnbehov mer påtagligt under den andra hälften av graviditeten. Rådgör med din barnmorska.Till pappa/partner
Både ditt barn och den blivande mamman växer. Under hela graviditeten kan du på olika sätt ge uppmuntran och kanske små presenter. Massageolja med tillhörande massage ifrån dina händer. Kanske badolja till ett varmt, härligt avslappnande bad. Fotkräm till trötta fötter.

Gillar

Kommentarer

Marlene - Blivande Mamma,
18 dagar till bf.. så han kan komma när som! :)
Hoppas du blir bättre snart, inte kul med huvudvärk!
Kram
ihuvudetpamarlene.blogg.se/
sv. åh huvudvärk är inte kul, hoppas det går över!:)
mariaelisabeths.blogg.se/
amanda,
gud va mysigt! jag ska träna och träffa vänner :D

ställ gärna en fråga i min frågestund på bloggen!
kram
aliceamandaalm.blogg.se/
Marlene - Blivande Mamma,
Hehe aa det är nog dags att ta av den.. Man får tyvärr jätte fula märken efter den bara, men det är ju ett fint minne sen! :) Hehe.. Lycka till! Kram
ihuvudetpamarlene.blogg.se/
louise,
jo det är bra:D
svara gärna på fråga,
HISS ELLER DISS :)
kramar!
hhhultman.blogg.se/
- HANNA,
Hehe okej, ja det kan jag tänka mig :)

Jag har just kommit hem från jobbet ungefär. Själv då? :)
hnaolsn.blogg.se/
I S A B E L L A,
SVAR: hihi, åh så skoj!
Nu ska jag iväg på bio, vad har du för dig? Kramar!
tinkerbella.blogg.se/
- HANNA,
Hehe okej :) Vad lagar du för gott då? :)
hnaolsn.blogg.se/
natta,
Nyhet! Rosett armband från smycken by me -kika gärna in dem.
natalies.se
Marlene - Blivande Mamma,
Okej men det är ju bra att du kollar upp det och ser till så att din bebis har det bra! :)
Kram på dig!
ihuvudetpamarlene.blogg.se/