V29

Nu är du 29 veckor gången (eller gravid i 30:e veckan, om du föredrar att räkna så). Nu växer din bebis huvud och hjärna; miljarder neuroner (viktiga för senare inlärningsförmåga) utvecklas i otrolig hastighet. Bebisens näringsintag är större nu och du behöver mycket protein, C-vitamin, folsyra och järn. Det växande skelettet absorberar massor av kalcium, så ät mejeriprodukter (eller annan kalciumrik mat) för att tillse ditt behov. Besök Livsmedelsverkets webbplats om du känner dig osäker på vad som är bra mat

Nu kan du känna toppen på din livmoder cirka tio centimeter ovanför naveln och ditt barn fyller upp all plats i magen.

Många gravida samlar mycket vatten i kroppen, särskilt händer, fötter och underben kan svullna

Några kvinnor kan börja få smärtor från bäckenfogarna, foglossning. I vissa fall kan det börja ett par veckor tidigare, speciellt hos omföderskor. Man kan inte bota foglossning under graviditeten men det finns mycket man själv kan göra för att skjuta upp och mildra besvären. Har du tungt arbete med många tunga lyft dagligen kan du få havandeskapspenning.

Under senare delen av en graviditet blir den blivande mamman mer insulinresistent, det vill säga får ett ökat insulinbehov.

Fett lagras under huden för att ge energi och sköta temperaturregleringen efter födelsen.

Nu kan du få se en liten fot puta ut på magen. Försök att fånga den! Ditt barn kan känna om mamma är stressad eller orolig. Ge din kvinna lite massage eller fyll badkaret med varmt vatten för ett avslappnande bad. Oron på natten ökar, det kan vara svårt för den blivande mamman att ligga på rygg, barnet trycker mot kroppspulsådern och det kan ge yrsel och illamående.

I vecka 29 är medelkroppslängden ungefär 39 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1400 gr. Huvudets omkrets är 27 cm.

Nu är ögonen åter öppna och hinnan över linsen borta. Om barnet skulle födas nu kan ögonen skilja mellan ljus och mörker.
Ögonen får färg vid den här tiden men vilken färg barnet slutligen får vet man inte förrän några månader efter födelsen. Ögonlocken är nu öppna då barnet är vaken och slutna då det sover. Läs mer om Fostrets utveckling!

Det är högst individuellt hur stor mage du har. Även om måttet på tillväxtkurvan ligger högt så behöver ditt barn absolut inte vara särskilt stort. Det växande barnet blir allt mer utrymmeskrävande och pressar dina inre organ åt sidan. Livmodern trycker nedåt mot de stora blodkärlen. En del kvinnor får synligare, mer markerade blodkärl på benen och i ljumskarna. Hos en del gravida uppstår åderbråck eller hemorrojder. Stora åderbråck försvinner inte av sig själv. Det går i så fall att operera men inte förrän det har gått några månader efter förlossningen. Några blir bara mer svullna i benen och i fötterna när vätska från de överbelastade blodkärlen tränger ut i vävnaderna. Är det besvärligt kan det hjälpa att sitta en stund med benen i högläge. På Apoteket finns särskilda stödstrumpor att köpa. De underlättar återflödet av blod från fötterna och uppåt.

Gillar

Kommentarer

Anja,
Svar:
Okej, godmorgon på dig!
originalet.blogg.se/
• Mollie •,
jaa!
klassen kom verkligen närmare varandra :D

vad gör du? ♥
eillom.blogg.se/
SV: Okej, härligt! :) det är bara bra.
Händer hos dej idag då? :) KRAM♥
sannaakarin.blogg.se/
Sanna - saos.blogg.se,
Hoppas resan går/har gått bra! :) kram kram
saos.blogg.se/
Malin - Hockeyfruga,
hehe kan tänka mig de! :D hihi sött!
hoppas du haft en skön dag gumman! Kram
mysunshinestory.blogg.se/
sofie,
mm det låter gott :) nej blir bara föreäsning idag :P
hotstuffs.blogg.se/
Martina,
tack:)

Va har du haft för dig idag?
kram
beautywolf.blogg.se/
Sanna - saos.blogg.se,
svar Jamen vad skönt att resan gick bra! Det kan ju vara rätt jobbigt att åka bil/buss/tåg, allra helst om man har ont och sådär.

japp, jag riktigt längtar tills jag får krypa ner ikväll, synd bara att sambon jobbar natt så det blir själv...

Hmm, få se, det var imorgon du skulle göra nåt särskilt va? Tänkte om du kanske hade lust att ses och ta en fika på Fredag eller nåt, för jag känner mig bättre nu! kram kram
saos.blogg.se/
Emma,
Jaha vart har du varit idag då?
Haft det trevligt? Kram
princessemma.blogg.se/
malin,
Åh så spännande med bebbor! :)
majok.webblogg.se/