V30

Nu är du 30 veckor gången (eller gravid i 31:e veckan, om du föredrar att räkna så). Bebisens lungor och matsmältningssystem är nästan färdigutvecklade, vilket innebär att den har stor chans att klara sig bra även om du skulle föda i förtid. Forskare tror att bebisen redan kan se, men ingen vet riktigt hur bra. Det börjar bli trångt inne i livmodern så när bebisen rör på sig märks det tydligt!

Tre fjärdedelar av din graviditet har passerat och din mage är ordentligt rund. Tyngdpunkten i kroppen förskjuts och påfrestningarna på ryggen ökar.

Barnet tar stor plats, inte bara i magen utan även i din vardag. Barnet sparkar mer och kraftigare - gör sig ständigt påmint. Ju närmare du kommer förlossningen desto mer tänker du på ditt barn, tankar om en vardag med barnet, och lusten att förbereda sig ökar.

Många kvinnor kan få dåligt samvete för detta, speciellt om man har ett ansvarsfyllt arbete och inte riktigt kan koncentrera sig.

Har du svullna ben eller åderbråck - vila med fötterna upp så ofta du kan. Prova stödstrumpor de finns att köpa på apotek och där mammakläder säljs.

I vecka 30 är medelkroppslängden 41 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1600 gr. Huvudets omkrets är 28 cm.

Redan från graviditetsvecka tretton kan man med hjälp av ultraljud se att fostret tränar sina andningsmuskler genom att utföra andningsrörelser. Andningsrörelser pågår sedan i perioder under hela graviditeten. Dessa andningsrörelser stärker lungorna och får dem att mogna. Röker du en cigarett minskar eller upphör andningsrörelserna helt under en period.

Nu omges bebisen av ungefär en liter fostervatten, men det blir mindre när den blir större och det blir trångt. Din expanderande livmoder trycker på diafragman, vilket kan göra att du känner dig andfådd och har svårt att andas ordentligt, men det är en naturlig följd att att det är trångt om utrymmet. Vid ungefär 34 veckor (eller precis innan det är dags att föda, om detta är din andra eller tredje graviditet) kommer bebisens huvud att vändas nedåt i bäckenet inför förlossningen, vilket gör att det blir lättare att andas och äta.

Barnet växer och växer. Nu börjar proportionerna likna ett nyfött barn. Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer. För förstföderskor fixeras barnet ofta tidigare än för de som fött ett eller flera barn, då barnet kan röra sig ända till slutet. Nu är det trångt därinne, men barnet kan fortfarande slå kullerbyttor och röra sig ganska fritt. Många mammor säger att om barnet rörde sig mycket i magen är det aktivt även utanför.

Gillar

Kommentarer

A.C,
aww..grattis att du ska bli Mamma:) hehe.^^
va roligt~~ e dt en pojke lr en flicka då?:D
amychen.blogg.se/
Vanessa,
Super söt blogg! (: allt bra ?
nessiesplace.blogg.se/
Maria - livet i Milano ?,
okej =) jag lyssar på musik
fashionstars.blogg.se/
Meeelissa,
SNART SÅ...!:) man längtar verkligen,jag följer dig :)
melleeh.blogg.se/
unique,
Nu går tiden snabbt ska du se. Inte långt tills du får din lilla ängel i din famn =)
saratilling.devote.se
Malin - Hockeyfruga,
of cours gumman! Hoppas du haft en bra dag! kram
mysunshinestory.blogg.se/
jenny,
jättefin blogg du har! haft en bra dag? :)
jhenys.blogg.se/
SANNASANNASANNA,
Hej! :) händer hos dej? ha en bra kväll! :)
KRAM
sannaakarin.blogg.se/
Ina,
Tusen tack gumman!
beautyofmind.blogg.se/
ElinArmour,
Hej.
Är du sugen på en ny design?
Jag gör en design till dig för 20:-
Kolla in! http://elinarmour.blogg.se/bloggdesign
elinarmour.blogg.se/