V31

Nu är du 31 veckor gången (eller gravid i 32:e veckan, om du föredrar att räkna så). Bli inte orolig om din bebis rör sig mindre ofta nu. Den har mindre utrymme och kan inte vara fullt så akrobatisk längre. Så länge du fortfarande kan känna bebisen röra sig då och då, är det OK. Det kan vara ganska ordentliga sparkar nu! Vid det här laget har de flesta bebisar vänt sig nedåt inför födseln. Vissa tar lite längre tid på sig och en del bebisar sitter envist på rumpan, men det finns fortfarande tid att vända på sig. Denna vecka är det dags för förstföderskor att träffa sin barnmorska igen.

All erfarenhet talar för att det för de flesta gravida kvinnor är värdefullt med lite ro och vila i slutet av graviditeten. Planera därför i god tid för en paus innan barnet kommer.

Det finns möjligheter även för dig som inte kan få havandeskapspenning: Man kan ta ut föräldrapenning redan två månader före beräknad förlossning.

I vecka 31 är medelkroppslängden 42 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1800 gr. Huvudets omkrets är 29,5 cm. På grund av att hjärnan växer snabbt nu ökar den mer än vanligt i omkrets.

Barnets kropp lagrar fett.

Dina aktiviteter påverkar barnets beteende - ljud från yttervärlden, om du äter, om du ligger eller går - sådana saker påverkar barnets aktivitetsnivå

Bebisens kropp, armar och ben fortsätter att rundas av i takt med att underhudsfett tillkommer – och de ser äntligen ut att vara i proportion till huvudets storlek.
Du har förmodligen gått upp 1,3-1,8 kg denna månad. Ett knappt halvkilo (450 g) per vecka är helt normalt under sista trimestern, eftersom bebisen går igenom en sista växtspurt inför födseln.

Svårt att ligga skönt


Mot slutet av graviditeten kan det bli allt svårare att få en god natts sömn. Magen kan helt enkelt vara för stor för att du ska kunna ligga skönt. Om det inte hjälper att ligga på vänster sida med kuddar som stöd mellan benen och bakom ryggen, kan du pröva att sova i en vilstol istället. De sista 4-6 veckorna sover en del kvinnor bättre i halvsittande ställning.

Blåsan är under tryck - igen Kommer du ihåg att du jämt var kissnödig i början av graviditeten? Nu kommer detta tillbaks. Den här gången är det bebisen som trycker på urinblåsan. Du kan minska antalet toalett besök genom att dricka mer på morgonen och mindre på kvällen och genom att tömma blåsan helt när du går på toaletten genom att luta dig framåt lite när du kissar.

Under sista trimestern är det vanligt att nattsömnen störs av halsbränna, kramp i benen, restless legs syndrom (RLS), och snarkningar, för att inte tala om bebisens rörelser i magen. Studier har visat att kvinnor som är gravida i tredje trimestern har färre perioder av djup sömn och vaknar oftare. Du sover m a o förmodligen sämre än någonsin tidigare

BabyCenters expert Dr Morag Martindale säger: 'Jag brukar ge kvinnor rådet att försöka komma ikapp under dagen, om tillfälle erbjuds. Annars är det lätt att bli riktigt trött och slutkörd. Det kan göra det svårare att sova på natten om man sover middag. Men det kommer att dröja ett tag innan du kan se fram emot att återvända till normal sömnrytm ändå, i och med att bebisen kommer att behöva ammas på natten.'

Gillar

Kommentarer

Maria - livet i Milano ?,
okej vad jobbigt att du har ont!
jag har börjat med maten
fashionstars.blogg.se/
Ina,
hihi har mailat igen =)
beautyofmind.blogg.se/