V37

Nu är du 37 veckor gången (eller gravid i 38:e veckan, om du föredrar att räkna så). Bara två eller tre veckor kvar! Denna vecka tappar din bebis den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och det vaxliknande lager som skyddat huden och som kallas vernix caseosa. Din bebis sväljer båda substanserna och de kommer sedan att ligga kvar i tarmen till födseln där de bildar den svartgröna avföring som kallas barnbeck (mekonium). De sista veckorna kommer du förmodligen att känna dig som en ganska rastlös flodhäst. Försök trots detta att vila så mycket som möjligt, även om du har svårt att sova — du kommer att uppskatta det efter förlossningen. Din barnmorska vill träffa dig och ta ett blod- och eventuellt urinprov denna vecka.
Många bebisar har nu huvudet fullt av hår som är ungefär 2,5 cm långt. Men det behöver inte ha samma färg som ditt – mörkhåriga par kan bli överraskade av nyfödda bebisar mer blont eller rött hår och ljushåriga föräldrar kan få bebisar med mörkt hår. Och så finns det förstås bebisar som inte har något hår alls.

A propos hår, så har nu det mesta av den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och som din bebis haft sedan 26 veckor försvunnit, liksom det mesta av fosterfettet (vernix caseosa). Bebisen sväljer detta, liksom andra avsöndringar, och lagrar dem i tarmarna. Detta kommer att bli bebisens första bajs, som kallas barnbeck (eller mekonium).

Ungefär vid den här tiden börjar många kvinnor bli oroliga för att de inte kommer att känna igen när förlossningen börjar

Om barnet skulle födas nu räknas det som fullgånget. Barnet är moget och väl förberett för livet utanför livmodern.

I vecka 37 är medelkroppslängden 49 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3000 gr. Huvudets omkrets är 34 cm.

Från och med den här veckan är inte ditt barn för tidigt född.

De mesta av lanugohåret är borta. Lungorna har mognat. Barnet sväljer fostervatten och kissar, vilket är en viktig del i balansen av mängden fostervatten.

Vid födelsen har ditt barn 300 ben i kroppen medan vuxna har 206, flera är ganska mjuka till en början. Vissa av benen växer samman i barndomen.

Det kan hända att både du och den blivande mamman drömmer mycket och att drömmarna är livliga. Många gånger beror drömmarna på oro och rädsla inför förlossningen. Har barnet navelsträngen runt halsen? Viss oro är normal men om den ger mardrömmar på natten och försvårar det dagliga livet behöver ni hjälp. Prata med er barnmorska. Ibland behövs en ingående genomgång av hur en förlossning går till, steg för steg.
Nu är det viktigt att du finns nära din partner och är det stöd hon behöver.
Du är säkert redan van att komma med mat till henne på sängen, massera hennes rygg, och få henne avslappnad.
Dom par som vart ett team i graviditeten får det lättare under förlossningen och tiden därefter.
Att hon kan känna att graviditeten var lyckad och att du vart delaktig är viktigt för henne som blivande mamma och inte minst för er som ett par.

Gillar

Kommentarer

Emma,
ok:) du bodde hos dina föräldrar när din kille var iväg på jobb, elelr var de inte så? vet ej om jag minns rätt..

hur har din dag varit annars gumman?
kramis
lillemspems.blogg.se/
fia,
tack det är toppen, lite slut bra nu vill man bara hem från jobbet :) själv då?
kram
madebykissekattens.blogg.se/
Emmelist,
ja en kompis till mig är gravid med sitt andra barn nu. inte en enda bristning. men sen går hon knappt upp i vikt då hon är gravid heller..

hon ska få sitt andra i feb :)

snacka om att man längtar :D
emmelist.blogg.se/
aleeekz,
det förstår jag verkligen okej sov lugnt :) kram
voffsen.blogg.se/
Tova Friman,
Åh grattis :D
mezmerised.blogg.se/
Mina,
Hej gumman.
Ja snart är våra busfrö hos oss.ska bli så underbart..Börjar få smått ont i magen nu så det är skönt att kroppen förbereder sig..Haft en skön tisdag? kram
blondis81.blogg.se/
Mina,
God kväll hjärtat..Skönt att kroppen förbereder sig för dig med..Snart är våra små prinsar hemma hos oss.Ja det är klart att killen din kommer hem direkt när det börjar bli mera allvar..det är en upplevelse för er båda..Hoppas att du inte har för ont..Har stort sätt bara sovit denna dag..så trött & små ont..men du har varit igång hela dagen så det är inte konstigt att kroppen säger i från.kram kram
blondis81.blogg.se/
emma,
hehe okej.. men ska du flytta till honom elelr han till dig eller ska ni bop sådäör med sen när ert barn kommit?
kramis
lillemspems.blogg.se/
Patricia,
sv: Inte så mycket kollar lite i nya bloggar bara :)
dudå? kram
nomoredrama.blogg.se/
Emmelist,
ja jag måste också ut med vovvarna nu :D
emmelist.blogg.se/