V15

Nu är du 15 veckor gången (eller gravid i 16:e veckan, om du föredrar att räkna så).


Så här växer din bebis

Bebisen är fortfarande inte större än att den skulle kunna ligga på din handflata. Denna veckas nyheter: Ljuskänslighet och hicka – förstadiet till andning! Du kan inte höra något ännu, eftersom bebisens andningsorgan är vätskefyllda, men du kommer förmodligen att känna det längre fram


Så här förändras din tillvaro

Du märker säkert inte av det, men bebisen har förmodligen hicka ganska ofta. Den kan hicka innan den kan andas. Bebisen gör inga ljud innan födseln, eftersom luftstrupen är full av vätska istället för luft.

Fast du förmodligen har ökat i vikt med 2,5 – 4,5 kg, så väger fostret bara cirka 70 gram. Det är nu ungefär 11 centimeter långt, från hjässa till rumpa. fetal development at 15 weeksNu håller benen på att växa om armarna i längd, fingernaglarna är helt formade och alla leder och lemmar är rörliga. Eventuellt går det att se vilket kön bebisen har med ultraljud nu, eftersom de yttre könsdelarna utvecklats så pass att en ultraljudstekniker kan se dem med lite tur.

Om det känts lite abstrakt att vänta barn, så blir det förmodligen mycket verkligare när du kan känna bebisens rörelser för första gången. De flesta blivande mammor känner fosterrörelser mellan 16 och 20 veckor. Du som varit gravid förr, kommer förmodligen att känna dem tidigare. Det du kanske tror är gaser i magen, kan vara bebisen som gymnastiserar! Tala om för barnmorskan när du känt bebisen röra på sig för första gången. Nu mot mitten av graviditeten är en bra tid att börja motionera.

Ditt förstorade hjärta har nu en 20 % högre kapacitet, allt för att klara syretillförseln till dig och barnet. Runt vecka 15 kan man utföra fostervattensprov för att upptäcka eventuella kromosomrubbningar, som Downs syndrom.

Hörseln fortsätter att utvecklas och i mellanörat börjar ett antal mycket små ben att hårdna. Eftersom hjärnans hörselcentrum inte har bildats än, är barnet inte medvetet om alla ljud. Fostervattnet som finns runt barnet leder dock ljud, så med tiden kommer barnet att börja uppfatta din röst och dina hjärtslag. Både huvudhår och ögonbryn blir grövre hos barnet. Har barnet anlag för mörkt hår börjar pigmentcellerna i hårsäckarna producera svart pigment. Fostrets längd mäts vanligen inklusive ben från vecka 15 av din barnmorska.

Dags att börja köpa hem mammakläder eller att använda din mans kläder kanske. Om du är sugen på smör, choklad eller grädde så är det fostret som samlar på sig kalcium.
En del kvinnor kan känna sig omotiverat svartsjuka runt den här tiden och ha mardrömmar och känna sig osäkra i största allmänhet. Det är naturens sätt att se till att du tar dig tid och tänker igenom din situation och ordnar ett bra hem till ditt barn.

Om du gör en ultraljudsundersökning vid den här tiden så kanske du får se din bebis suga på tummen. Skelettet fortsätter att hårdna genom att binda till sig kalcium. Det är enkelt att förstå varför kalcium är så viktigt i kosten under graviditeten!

Bebisen har en betydande rörlighet och kan böja armarna vid armbågarna och forma handen till en knytnäve.

Publicerad av Yasmine Johansen

Jag heter Yasmine är 36år , gift , 2 barns mamma från Stockholm. Bloggar om vardagen med familjen, barnens roliga tv inspelningar och foto jobb, blandat med resor bakning och härliga samarbeten.

31 reaktioner till “V15

 1. Åh, gud så snygg blogg du har.

  Älskar din header.

  För det första: hur har du gjort headern och i vilket program?

  För det andra: vilken stilmall har du använt?

  För det tredje: Kan man beställa desgin av dig?

  Gilla

 2. Intressant att läsa 🙂

  okej. idag har jag varit med min pojkvän, städat hela hemmet, plus läst new moon (en av twilight böckerna), du då? kramis 🙂

  Gilla

 3. Hej 🙂 När jag ändå är inne hos dig och läser lite så tänkte jag rekomendera en ny blogg som har öppnat. Den är perfekt för dem som vill ha hjälp med en ny layout till sin blogg. Denna blogg kan även hjälpa till att piffa upp hela bloggen. Men all info hittar du på bloggen så gå in och titta vet ja. Länk till bloggen har jag skrivit där man ska skriva sin länk 🙂 Välkommen

  Gilla

 4. jaha vad kul 🙂 vad ska ni se för film?

  kram

  jag bli hemma i helgen 🙂 har lånat lite filmer av brorsan så tror det blir en massa filmer idag 😀

  kram

  Gilla

 5. haha okej i see men fett roligt men du verkar så ung om det är dom där bilderna på dig?? asså hur gammal är du??

  är det kul att vara gravid då??

  Gilla

 6. hej sötnos! det var länge sedan, hur är det med dig då? SKa du ha barn? minns du mig? haha puss o kram

  Gilla

 7. gud så mysigt, vilken vecka är du i nu då? Det är bra med mig, jobbar för fullt nu. Vad ska den heta? 😀 gud jag vill med ha en liten bebis. Men vad jobbade du med nu igen? puss o kram ta hand om dig och lilla bebben. Puss

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: