V17

Nu är du 17 veckor gången (eller gravid i 18:e veckan, om du föredrar att räkna så). Nu ökar du eventuellt snabbt i vikt, även om du inte äter så mycket. Enligt experter styrs din viktökning under graviditeten i huvudsak av dina gener, så var inte hård mot dig själv om du tycker att du går upp för mycket i vikt. Ät hälsosamt, med mycket frukt och grönt och kom ihåg att det är meningen att du ska bli större nu. Din bebis första rörelser brukar mest kännas som små kittlingar, men de blir större och tydligare med tiden. En del bebisar sparkar mycket och ofta, andra är lite mer stillsamma. Och vissa är riktiga nattugglor.

Nu är bebisen ungefär 13 centimeter lång från hjässa till rumpa och väger cirka 150 gram.

fetal development at 17 weeksMed hjälp av ett speciellt stetoskop är det nu möjligt att höra bebisens hjärtslag. Det är både spännande och lugnande att höra det lilla hjärtat galoppera på. Om du är orolig för hur bebisen mår och utvecklas, kan det vara skönt att höra. Och om det börjar kännas som att graviditeten pågår för evigt, kan det vara kul att påminnas om vad som väntar efter 40 långa veckor.

Din växande livmoder påverkar din balans och det kan kännas lite ostadigt. Var lite försiktig och ha gärna stadiga, lågklackade skor

Ökad svettning är vanligt hos mamman, vilket beror på ökad blodmängd. Många kvinnor blir även täppta i näsan. Vidare kan slidan avge en ökad mängd sekret. Behovet av att kissa ofta bör ha gått över vid det här laget.

Huvudet är visserligen stort ännu, men det börjar se mer proportionerligt ut. Ögonen är fortfarande slutna, men de har blivit större och ögonfransar och ögonbryn har blivit längre. Underhudsfett börjar lagras, det hjälper till att hålla värmen samt ger energi. På huvudet växer mer och mer hår. Alla fingrar och tår har nu fått pyttesmå naglar. Det lilla hjärtat pumpar runt ungefär 24liter blod per dygn. Barnet blir medvetet om ljud utifrån och kan reagera på dem. Bröstkorgen hävs och sjunker när det tränar sin andning. Barnet befinner sig nu i den övre delen av livmodern och väger mer än moderkakan. Utifrån sett är barnet mitt emellan blygdbenet och naveln.

Magen växer och livmoderväggen tänjs ut allt mer. Kanske känner du vid den här tiden de första rörelserna från ditt lilla barn? Blir du förkyld kan det vara svårare att bli av med besvären än vad du är van vid.

Publicerad av Yasmine Johansen

Jag heter Yasmine är 36år , gift , 2 barns mamma från Stockholm. Bloggar om vardagen med familjen, barnens roliga tv inspelningar och foto jobb, blandat med resor bakning och härliga samarbeten.

31 reaktioner till “V17

 1. har du känt din bebis ännu?
  jag gjorde det första gången i vecka 17. Kändes om små små bubblor i magen 🙂 As häftigt!

  Gilla

 2. Åh va mysigt.
  Det är säkert sparkar 😉
  Ikväll ska jag inte göra ett piss. Har vart ute och flängt hela dagen så jag ska ta d lugnt framför en film eller nåt. du då?

  Gilla

 3. ja det förstår jag 🙂
  jag har också tråkigt. gör inte något speciellt. svarar på kommentarer och så bara.
  förresten, hur blev du modell? kram!

  Gilla

 4. Jo visst är man lite tröttare än vanligt den man blev gravid, jag ligger på soffan äter lite kvälls snacks nu 🙂 Har du känt av din bebis i magen än? Kram!

  Gilla

 5. Eh, inget särskilt. Hur e det med dig?:)
  Gud 13 cm….kära nån. Har vi alla varit så små:O:p

  Btw, jag lägger till dig på bloglovin. Gör gärna det du med när du får tid förstås
  kram<3

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: