V22

Nu är du 22 veckor gången (eller gravid i 23:e veckan, om du föredrar att räkna så). Din bebis är fortfarande ganska skrynklig eftersom huden har växtmån, men ser mer och mer ut som en ‘riktig’ nyfödd bebis med tydliga läppar, ögonlock och öron. Du kanske fått höra att du ser större eller mindre än vad du ‘borde’ vid det här laget, men det kan vara värt att veta att varken kvinnor som väntar barn eller deras bebisar alltid växer i precis samma takt. Det viktigaste är att du utvecklas, inte hur fort eller långsamt det går. Om du och din barnmorska är nöjda med din utveckling, kan du lugnt ignorera sådana kommentarer

De flesta gravida kvinnor har också "vuxit in i graviditeten" – släppt oron och anpassat sin vardag efter graviditeten. Du kan fortfarande böja dig och sitta obehindrat. Tänk på din kroppshållning, så att du inte får besvär med ryggen längre fram. Be din man hjälpa till med att hitta en bra hållning åt dig!

Eventuellt kan det komma ut mjölk ur brösten.

Montgomerys körtlar som sitter på vårtgårdarna, växer och producerar ett ämne som ska skydda bröstvårtorna

Nu väger bebisen nästan ett halvt kilo, cirka 510 gram, är drygt 27 centimeter lång från hjässa till häl och har samma proportioner som en nyfödd bebis, om än lite spinkigare eftersom bebishullet inte utvecklats ännu. Innan detta sker, ser huden lite skrynklig ut, men bebisen lägger på sig lite varje dag nu. Läppar och ögon är formade, men iris (regnbågshinnan) saknar fortfarande pigment. Bukspottkörteln utvecklas stadigt.

Redan nu finns tandanlag i käkarna och det dröjer inte så länge innan bebisen är född och så småningom får sina första tänder.

Hittills har du förmodligen ökat i vikt med mellan 5,5 och 7 kg, men från och med nu kommer du att öka snabbare i vikt – räkna med strax under ett kvarts kilo per vecka. Det är vanligt och helt normalt att få sug efter specifik mat och ökade (men inte blodblandade) flytningar.

Till pappan

Var uppmärksam på förloppet
Du kanske inte kan dela den fysiska upplevelsen lika intimt, men du kan delta aktivt mentalt och känslomässigt. Var generös med uppskattning för din kvinnas gravida kropp och visa den på de sätt hon upplever det lättast att ta emot. Ta bilder på den växande magen. Massera hennes rygg (eller fötter) när hon är trött. Känn hur bebisen sparkar. Håll koll på bebisens utveckling – det är ett fascinerande förlopp! Prenumerera på våra veckonyhetsbrev så att du vet vad som händer just nu och vad som behöver göras.


Var där

Försök att följa med på en del av din partners MVC-besök
Dessutom bör ni förstås gå på föräldrautbildning (iallafall om ni är förstagångsföräldrar och det erbjuds där ni bor) och göra andningsövningar och avslappningsövningar tillsammans.


Lev hälsosammare – ja just det, du också!

När din partner följer sunda kostråd, avstår från alkohol och dricker ordentligt med vätska kan du ge värdefullt stöd genom att ändra din egen livsstil. Välj bort mat som inte är bra för din gravida kvinna och bebisen i magen så att hon slipper bli frestad. Skär ner på alkoholen eller låt bli den helt. Rök inte. Ägna er åt hälsosamma nöjen tillsammans – en promenad i parken eller en simtur, t ex – eller ta i ordentligt och överraska henne med en vistelse på ett spa som erbjuder behandlingar för gravida.


Visa uppskattning för din kvinnas kropp

Det är inte ovanligt att kvinnor i och med den framskridande graviditeten känner sig oattraktiva. Många män upplever sina kvinnor som fantastiskt vackra under graviditeten, men omdu skulle råka tycka att hon är mindre attraktiv än vanligt, är det bäst att låta det vara osagt. För vissa kan det hända att det känns som om er relation hamnar i bakgrunden ett tag. Hormonförändringar, ryggsmärtor, morgonillamående och en förståelig upptagenhet med allt som händer med den växande bebisen i magen kan bidra till att ert sexliv eventuellt blir lite mindre spännande ett tag


Gör det "lilla extra"

Din kvinna kan bli ganska krävande. Klappa henne medhårs. Det är hon som gör det tyngsta jobbet – och det är tungt. Det minsta du kan göra är att fixa matinköpen, skicka henne blommor och visa förståelse för eventuella önskemål om smörgåsar med keso och jordgubbsmarmelad mitt i natten.

Var delaktig i värkarbetet

Fråga din kvinna vad hon vill att du ska göra när värkarbetet börjar. Vill hon att du ska hålla henne på något särskilt sätt, hjälpa henne att byta ställning, lugna henne och gemassage, mata henne med istärningar och ge henne att dricka eller hjälpa henne att bestämma om hon ska använda smärtlindring? Var också beredd på ändrade planer när det kommer till kritan och ta det inte personligt om det ni diskuterat tidigare plötsligt inte gäller längre. Att du visar följsamhet inför hennes behov är viktigt. Om du vill kan du be barnmorskan att få klippa bebisens navelsträng.


Handla, diskutera och fatta en massa beslut

Innan er bebis väl kommer är det förmodligen mycket som ni vill ha ordnat. De första babykläderna behövs, spjälsäng och skötbord är bra att ha, en bilbarnstol måste köpas och installeras (det är lag på att särskild skyddsanordning måste användas för barn till sex års ålder), ni bör enas om förslag på namn på barnet och bestämma om ni ska använda tygblöjor eller engångsblöjor. Om du nu trodde att det inte fanns någonting för dig att göra …

Publicerad av Yasmine Johansen

Jag heter Yasmine är 36år , gift , 2 barns mamma från Stockholm. Bloggar om vardagen med familjen, barnens roliga tv inspelningar och foto jobb, blandat med resor bakning och härliga samarbeten.

31 reaktioner till “V22

 1. Vad anser du om barnmisshandel och det lilla som görs för att stoppa det? Om du hade sett ett barn (eler någon annan bli misshandlad) hur hade du reagerat?

  Gilla

 2. Vad anser du om barnmisshandel och det lilla som görs för att stoppa det? Om du hade sett ett barn (eler någon annan bli misshandlad) hur hade du reagerat?

  Gilla

 3. God kväll snäckan..Allt bra med dig denna tisdag kväll.Allt är bra med mig..Håller på att ändra om i hemmet så man har inte så mycket tid med att blogga..Kommer helt klart dela med mig bilder under resans gång när det finns bättre med tid över till det..Ha en skön natt sömn..kram kram

  Gilla

 4. Ikväll har det bara blivit lugnt faktiskt, ska snart sova för en tidig resa neråt landet imorgon 🙂

  Hur känns det att snart vara mamma? Antar att det är första barnet? 🙂

  Gilla

 5. jag har helt missat att ni tagit reda på att det är en pojk?! helt plötsligt såg man bara att det stod "lilleman" överallt! 😀

  hoppas allt känns bra!

  Gilla

 6. Dom sa att det inte behövs och att man bara ska åka in om man får andningsproblem.. 😛 ❤ Hur mår du idag? Bra hoppas jag 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: