V25

Nu är du 25 veckor gången (eller gravid i 26:e veckan, om du föredrar att räkna så). Nu svarar din bebis på beröring.. Du kan roa er båda genom att kittla bebisens fot när den sparkar dig, eller genom att ligga på rygg och rulla från sida till sida och se vilka reaktioner du får. Vid den här tiden öppnar sig bebisens ögonlock och det lilla hjärtat slår nu såpass kraftigt att man kanske kan höra det enbart med hjälp av ett stetoskop. Din kropp blir större för att ge plats åt din bebis i takt med att den växer. Ibland kan detta ge upphov till smärtor. Det är viktigt att stå och gå på rätt sätt för att skydda din rygg eftersom din tyngdpunkt förflyttas. Kring denna vecka är det dags för besök hos MVC så att din barnmorska kan ta blodprov

Från och med denna vecka följer din barnmorska livmoderns tillväxt genom att mäta avståndet från blygdbenet till livmoderns högsta punkt, symfys-fundus-måttet (förkortas i din journal SF-mått). Måtten kryssas in på en kurva i din journal, man får ett så kallat gravidogram.

I denna vecka är SF omkring 23 cm. Det skiljer en hel del kvinnor emellan och en mätning säger väldigt lite. Det är ökningen av upprepade mätningar som ger en god uppfattning av barnets tillväxt

Graviditetskalendern visar hur fostret växer under graviditeten samt vilka besök och kontroller du går på. Siffrorna i ringarna visar graviditetsveckorna.  "BM-besök" står för besök på barnmorskemottagningen.


I vecka 25 är medelkroppslängden 33 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 800 gr. Huvudets omkrets är 23 cm. Den snabba tillväxten avtar.

Hjärnan växer och utvecklas i jämn takt. Den är under hela graviditeten känslig för och kan skadas av gifter, till exempel alkohol och andra droger.

Till för tidig förlossning, prematur, räknas alla som föder före 37 fullgångna veckor. En normal graviditet är 40 fullgångna veckor.

Överlevnaden hos mycket för tidigt födda barn, det vill säga under 28 fullgångna veckor har förbättrats radikalt under de senaste åren. Idag räknar man med att gränsen för att barnet ska kunna överleva utanför livmodern ligger mellan 22-23 fullgångna veckor. Därefter ökar chansen för barnet att överleva för varje dag och dramatiskt från vecka till vecka. Läs mer om fostrets utveckling!


Om ni inte gjort det tidigare, anmäl er till en föräldragrupp, de brukar börja någon gång mellan vecka 20-30. Ni anmäler er på mödravårdcentralen. Att träffas i grupp ger ett bra stöd. Den ger dig som blivande pappa hjälp att förstå din roll vid förlossningen och hur du kan hjälpa din kvinna.

Publicerad av Yasmine Johansen

Jag heter Yasmine är 36år , gift , 2 barns mamma från Stockholm. Bloggar om vardagen med familjen, barnens roliga tv inspelningar och foto jobb, blandat med resor bakning och härliga samarbeten.

12 reaktioner till “V25

 1. Är ledig idag och tänker inte göra så mycket. Det är ganska varmt och soligt egentligen skulle man kanske åkt till stranden…. kram kram

  Gilla

 2. De kläderna har jag med..har köpt jätte mycket till honom som jag inte har hunnit visat här inne..kanske inte kommer dela med mig allt..men det visar sig.Ha en skön kväll.kram

  Gilla

 3. Finns så mycket man ska köpa till prinsen…ska till Ullared om några veckor med min kära & då kommer det blir en del shopping till honom..för det är så mycket billigare där.kram

  Gilla

 4. Kommer inte dela med mig bilder på vår prins här på nätet för vi vill ha honom för oss själva & nära & kära..men det bestämmer man själva hur man vill göra..Ett tips om du lägger upp bilder sedan lägg in en text över så inga kan ta bilderna.kram

  Gilla

 5. När vi var där i April så tittade vi men köpte inget för vi visste inte hur allt skulle bli med våran bebis..men nu så ska vi dit igen i oktober när jag har gått till havanskaps ledig tid..
  De har jätte mycket saker till barn & bebisar men kläderna är väl så där..bas kläder finns det en del att köpa där..så det ska bli så att komma dit & shoppa till prinsen & hemmet..kram kram

  Gilla

 6. Här har det handlats..ska bli så skoj att shoppa när vi kommer upp till Ullared för där är en del som man ska shoppa till honom…ska köpa bäddästtet där & massa andra saker till honom.Ska om några veckor eller dagar beställa vagnen & bil sittern…sen kommer sängen från Ikea längre fram när man har varit i Ullared & köpa säng saker..ja det är en del som ska köpas..men det är så skoj..Har tur som har en bror som har en son & kan låna babygymet & en babysitter som man slipper köpa det..men det är så mycket man ska ha..Ska köpa en babnybjönr med som man har bebisen på magen..ska bli så härligt att ha honom på magen 🙂 kram kram

  Gilla

 7. Man måste skriva ner en lista på allt som ska köpa in nu innan lillen kommer..Praktiskt med en lista som man kan pricka av..Vad ska ni har för skötbord? vi letar till badkar 🙂 kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: