V26

Nu är du 26 veckor gången (eller gravid i 27:e veckan, om du föredrar att räkna så). Din bebis hörselnerver blir allt känsligare och om den blivande pappan pratar med bebisen nu, kommer den eventuellt lära sig känna igen ljudet av hans röst. Ju mer bebisen hör pappas röst redan i livmodern, desto mer lugnande inverkan kommer den att ha när bebisen har kommit ut. Högläsning för den blivande mamman, kanske? Det kan vara skönt för pappor att delta, eftersom det hela börjar kännas mer och mer verkligt nu.

Nu är bebisen lite drygt 35 cm lång från topp till tå och väger ca 900 gram. Ögonen kommer att börja öppnas kring den här tiden och mot slutet av sjunde månaden kommer reaktionerna på ljud att mogna, eftersom hörselnerverna är mer utvecklade då. Bebisen fortsätter att ta små ”andetag” som träning inför livet utanför, även om den än så länge andas fostervatten istället för luft.

fetal development at 26 weeks
Nu växer bebisen snabbt och hjärnan utvecklas i intensiv takt. Detta gör att ditt näringsintag är viktigt. Fortsätt äta en välbalanserad kost med mycket grönsaker och fullkornspordukter. Fiberrik mat, som fullkornsprodukter, linser och råris innehåller mycket B-vitaminer och hjälper till att förebygga förstoppning.

Din föräldragrupp kommer förmodligen att börja om ett par veckor (om den inte redan börjat). Träffarna ger information om förlossningen och början av föräldraskapet och om ni kan delta båda två, är det allra bäst. Att vara välinformerad gör resan lättare. 

Du kan få graviditetsstrimmor. Dessa strimmor uppstår på grund av att huden sträcks ut för fort. fyra av fem kvinnor drabbas av detta.

Din livmoder känns ungefär 6 cm ovanför naveln.

Musklerna i bäckenbotten börjar tänjas ut vilket gör att du kan kissa på dig då du hostar eller skrattar. Börja med knipövningar av bäckenbottens muskulatur! Be din barnmorska om hjälp!

Barnmorskan lyssnar alltid på barnets hjärtat och räknar hjärtslagen, numer med doptone. Det gör att både du och blivande pappan själv kan höra hjärtljuden.

I vecka 26-27 slår barnets hjärta i medeltal omkring 170 slag per minut.? I vecka 38-40 slår barnets hjärta i medeltal omkring 130 slag per minut, vilket således beror på olika tidpunkter för utvecklingen av olika nervsystem. Skillnaden mellan olika barn är stor.

Du blir mer och mer medveten om ditt barns personlighet. Är det en lugn och sömnig liten krabat du bär på eller är det en vilde?

Ögonlock och ögonfransar är mycket väl utvecklade. Fingrarnas naglar är välutvecklade men ännu finns det inga naglar på tårna. Armar och ben får sina slutgiltiga proportioner.
Ditt barns hicka uppfattar du som små rytmiska kittlingar.


Nu kan du få din nattsömn störd. Barnet har vuxit och kan ge värk i ryggen hos den blivande mamman, det blir jobbigt att hitta en skön sovställning. Använd kuddar på lämpliga ställen till exempel mellan knäna då hon ligger på sidan. Prova er fram! och hjälp henne, massera gärna.
Det är nu och framåt hon kommer vara i behov av dig mer än någonsin.

Mamman:

Om du är ledsen, har lite för bråttom eller stressar märker ditt barn det eftersom barnet reagerar på de stresshormoner som din kropp producerar. Blir du skrämd av något kommer barnet att reagera på adrenalinet som förs ut i ditt blod. Alla dessa ämnen når barnet via blodcirkulationen runt moderkakan. Men det reagerar också på din glädje, när du trivs och mår bra. Endorfiner och andra ”måbra-substanser” når på samma sätt fram till barnet.

Publicerad av Yasmine Johansen

Jag heter Yasmine är 36år , gift , 2 barns mamma från Stockholm. Bloggar om vardagen med familjen, barnens roliga tv inspelningar och foto jobb, blandat med resor bakning och härliga samarbeten.

41 reaktioner till “V26

 1. Ojdå det finns skumma människor i världen..det gjorde du rätt i att lade på luren..Varför ska du sälja din katt om man får fråga? kram

  Gilla

 2. inte skoj när han börjar känna allergi mot djuren..känns extra tungt..vad för hund har ni ? hoppas att ni kan behålla dem för det är så jobbigt att bli av med en hund..katt är jobbigt på sitt säg men inte samma som en hund..kanske bara jag som tycker så…kram

  Gilla

 3. Ja man får göra det bästa av det hela & göra så alla mår bra..Ha en skön eftermiddag..ska snart äta middag sen ska man göra vid sig för åka & jobba.kram

  Gilla

 4. Ja det verkar inte bättre än att de flesta är förkylda osv..
  Hoppas du känner dig bättre snart då!
  Okej min bästa vän ska få också i början av dec, ska bli så kul..
  Du får ha en bra eftermiddag söta du!
  Kram

  Gilla

 5. åh. tack! 😀 underbaraste!
  säker på att din graviditet kommer att gå finfint. håller tummarna för dig!

  besök gärna min blogg – flyttar som 17åring till Spanien

  Gilla

 6. sv;)

  jaså? varför sjukskriven ? :/ krya på dig! idag har jag bara vart i skolan och sen pysslat lite med läxor 🙂 kram!

  [ förreste, jag har fått en Ipod och jag har inge musik på datorn eftersom jag använder mig av Spotify. och om du har någon bra musik och har just så får du gärna skicka någon bra på msn; soeticz-@hotmail.com (: ]

  Gilla

 7. Jag är beräknad till självaste nyårsafton. Haha… Kan ju bara hoppas på att gå över… EN dag.

  Allergisk? Inte alls kul juh. Finns det några tabletter du kan ta?

  Gilla

 8. Måste ta mer på krafterna att vara sjuk när man är gravid? Stackare där.

  Jaha, det var din man som var allergisk? Min man gnäller oxå på katthåren, men det är mest för att får städa hehe

  Gilla

 9. Måste kännas tufft att lämna bort sin kise. Jag hade aldrig klarat det. Ush och pi!!! Jag älskar de så otroligt mycket.

  Hur länge har du haft den?

  Gilla

 10. haha jo man ska ju det, men han ger sig väl med tiden hoppas jag 🙂 idag vet jag faktiskt inte vad som händer, måste städa lgh men hoppas inte det tar hela dagen :P. själv då?:)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: