V29

Nu är du 29 veckor gången (eller gravid i 30:e veckan, om du föredrar att räkna så). Nu växer din bebis huvud och hjärna; miljarder neuroner (viktiga för senare inlärningsförmåga) utvecklas i otrolig hastighet. Bebisens näringsintag är större nu och du behöver mycket protein, C-vitamin, folsyra och järn. Det växande skelettet absorberar massor av kalcium, så ät mejeriprodukter (eller annan kalciumrik mat) för att tillse ditt behov. Besök Livsmedelsverkets webbplats om du känner dig osäker på vad som är bra mat

Nu kan du känna toppen på din livmoder cirka tio centimeter ovanför naveln och ditt barn fyller upp all plats i magen.

Många gravida samlar mycket vatten i kroppen, särskilt händer, fötter och underben kan svullna

Några kvinnor kan börja få smärtor från bäckenfogarna, foglossning. I vissa fall kan det börja ett par veckor tidigare, speciellt hos omföderskor. Man kan inte bota foglossning under graviditeten men det finns mycket man själv kan göra för att skjuta upp och mildra besvären. Har du tungt arbete med många tunga lyft dagligen kan du få havandeskapspenning.

Under senare delen av en graviditet blir den blivande mamman mer insulinresistent, det vill säga får ett ökat insulinbehov.

Fett lagras under huden för att ge energi och sköta temperaturregleringen efter födelsen.


Nu kan du få se en liten fot puta ut på magen. Försök att fånga den! Ditt barn kan känna om mamma är stressad eller orolig. Ge din kvinna lite massage eller fyll badkaret med varmt vatten för ett avslappnande bad. Oron på natten ökar, det kan vara svårt för den blivande mamman att ligga på rygg, barnet trycker mot kroppspulsådern och det kan ge yrsel och illamående.


I vecka 29 är medelkroppslängden ungefär 39 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1400 gr. Huvudets omkrets är 27 cm.

Nu är ögonen åter öppna och hinnan över linsen borta. Om barnet skulle födas nu kan ögonen skilja mellan ljus och mörker.
Ögonen får färg vid den här tiden men vilken färg barnet slutligen får vet man inte förrän några månader efter födelsen. Ögonlocken är nu öppna då barnet är vaken och slutna då det sover. Läs mer om Fostrets utveckling!

Det är högst individuellt hur stor mage du har. Även om måttet på tillväxtkurvan ligger högt så behöver ditt barn absolut inte vara särskilt stort. Det växande barnet blir allt mer utrymmeskrävande och pressar dina inre organ åt sidan. Livmodern trycker nedåt mot de stora blodkärlen. En del kvinnor får synligare, mer markerade blodkärl på benen och i ljumskarna. Hos en del gravida uppstår åderbråck eller hemorrojder. Stora åderbråck försvinner inte av sig själv. Det går i så fall att operera men inte förrän det har gått några månader efter förlossningen. Några blir bara mer svullna i benen och i fötterna när vätska från de överbelastade blodkärlen tränger ut i vävnaderna. Är det besvärligt kan det hjälpa att sitta en stund med benen i högläge. På Apoteket finns särskilda stödstrumpor att köpa. De underlättar återflödet av blod från fötterna och uppåt.

Publicerad av Yasmine Johansen

Jag heter Yasmine är 36år , gift , 2 barns mamma från Stockholm. Bloggar om vardagen med familjen, barnens roliga tv inspelningar och foto jobb, blandat med resor bakning och härliga samarbeten.

42 reaktioner till “V29

 1. Hihi, jag har också ny vecka idag! ^^ Fast vecka 31 dårå.

  svar Ja jag såg att du hade lagt till mig! Javisst det vore jättekul att ses, är dock inte riktigt frisk ännu (hosta och jobbigt att andas) och det skulle kännas dumt om jag smittade dig och bebis, men om jag blir bra absolut! Hur länge stannar du? kram kram

  Gilla

 2. Grattis till eran bebies fast den inte kommit ut:)
  När är han beräknad att komma ut:)?
  Ja tacos är gott, men nu blir det köttbullar:)
  Kram!

  Gilla

 3. Grattis till eran bebies fast den inte kommit ut:)
  När är han beräknad att komma ut:)?
  Ja tacos är gott, men nu blir det köttbullar:)
  Kram!

  Gilla

 4. svar tack så mycket! det hoppas jag med. det värsta har ju gett med sig men jag har fortfarande lite hosta och jättetufft med astman (den blir alltid värre när jag blir förkyld osv…)

  Åh det lät flitigt av dig , för att inte tala om gott! 🙂

  ja vi har varit och handlat man men usch så jobbigt det var. Gör så himla ont i ryggen av att gå omkring. :/ men man har väl inte så mkt till val om man vill ha käk hemma 😛 kram

  Gilla

 5. Varför trro du att bebisen kommer tidigare? Första föderskor brukar gå över tiden.
  Har det varit en jobbig gravidetet? Kram och sov gott!

  Gilla

 6. Jaha jag trodde att det var tvärrtom, då har jag lärt mig lite:)
  Hoppas att allt går bra när dagen kommer:)
  Ha en fin dag idag! Kram

  Gilla

 7. Hehe.. Jo dom där sparkarna har hållt mig vaken precis hela natten. Helt slutkörd.

  Det blev idol oxå för min del och en kamp på tradera. Älskar den sidan.

  Vet Ni könet?

  Gilla

 8. svar Jamen vad skönt att resan gick bra! Det kan ju vara rätt jobbigt att åka bil/buss/tåg, allra helst om man har ont och sådär.

  japp, jag riktigt längtar tills jag får krypa ner ikväll, synd bara att sambon jobbar natt så det blir själv…

  Hmm, få se, det var imorgon du skulle göra nåt särskilt va? Tänkte om du kanske hade lust att ses och ta en fika på Fredag eller nåt, för jag känner mig bättre nu! kram kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: