V33

Gravid: 33 veckor

Nu är du 33 veckor gången (eller gravid i 34:e veckan, om du föredrar att räkna så). Nu ligger din bebis formodligen med huvudet neråt i din livmoder — men det är inte säkert att den intagit sin slutgiltiga position riktigt ännu — och skallbenen är fortfarande flexibla så att huvudet kan födas fram. En del bebisar stannar i sätesbjudning och då gör man oftast (om inte vändningsförsök lyckas) ett planerat kejsarsnitt. Lättare, oregelbundna sammandragningar, s k Braxton-Hicks kontraktioner (övningssammandragningar), kan bli mer märkbara ju längre tiden går.

Du kan känna din livmoder ungefär 15 cm ovanför din navel.

Det är bara en och en halv månad kvar och du kan drabbas av städmani. Allt ska rensas, städas och sorteras. Allt ska fixas klart så att du slipper tänka på det sedan. En del kvinnor kan drabbas av separationsångest, hur blir livet utan magen. Det kan vara en tid av mycket känslor. Förväntan, längtan, oro och förvärkar.

Om det är första graviditeten börjar många fundera och undra över amning och spädbarnsskötsel

Det kan vara klokt att skaffa sig lite kunskaper i förväg – kunskap ger trygghet.

Har du i stället svårt att alls föreställa dig hur det ska fungera med ditt nyfödda barn? Tala med din barnmorska! Hon kan hjälpa och råda.

Många blivande mammor känna sig stora och klumpiga med svullna fötter och anklar. Om du trycker in ett finger över ankeln några sekunder så blir det en grop kvar när du tar bort fingret – det är ett typiskt tecken på att det är ödem. Vanligen är svullnaden betydligt mindre när du stiger ur sängen på morgonen.

 


I vecka 33 är medelkroppslängden 45 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2200 gr. Huvudets omkrets är 31 cm.

Huden har ett tjockt lager fosterfett, vernix, som skyddar mot fostervattnet.

Barnets alla sinnen fungerar nu sedan någon vecka tillbaka. Ibland kan du få uppleva att barnet hickar, du känner ett litet tickande i magen. Visste du att ditt barn som fått en speciell berättelse läst för sig i magen kan skilja den berättelsen från andra berättelser när de sedan är födda.


Massera bort värk och i viss mån trötthet hos den blivande mamman! Vid massagen frigörs endorfiner, vilket ökar välbefinnandet. Att massera lär även dig vilken del av din kvinnas kropp som är extra känslig och vilken typ av massage som har bäst verkan senare till exempel vid förlossningen

Publicerad av Yasmine Johansen

Jag heter Yasmine är 36år , gift , 2 barns mamma från Stockholm. Bloggar om vardagen med familjen, barnens roliga tv inspelningar och foto jobb, blandat med resor bakning och härliga samarbeten.

44 reaktioner till “V33

 1. Åååh, det drar i hop sig för lillen ❤
  Du fick till det där. Verkligen skönt att slippa toabesöken på natten och en sak till… Jag låg på magen igår 🙂 Helt underbart och avslappnande, även om brösten ömmade på 🙂
  Men jag älskade också min mage, hade bara en liten utstående kula och jag kunde ha samma kläder hela graviditeten.
  Allt bra idag?
  Kramar

  Gilla

 2. Sv: Ja precis, nu är det ju så knapert så man får hålla i pengarna så gott det går!

  Åh va mysigt! Vad blev det då?=)

  Okej, vila fötterna och ryggen lite;)

  Gilla

 3. sv: Ja men det är ju mumsigt ibland! =)
  Va gott, jag borde med gå en sväng.

  Jag såg att du vaccinerat dig. Fick du det gratis eller betalade du? Jag har aldrig riktigt förstått om man betalar eller inte.

  Gilla

 4. Vad roligt 😀 Jag hade BF förra året den 6 december så jag vet själv hur det är att få ett litet december barn 😀 Helt underbart! Men han kom 5 dagar efter tiden så hans födelsedag är den 11/12 🙂 Hoppas att du slipper gå över tiden 😀
  Jag ska snart sätta mig och vika lite tvätt så det är väll inte så skoj 😛 Ska du göra? 🙂 Kram!

  Gilla

 5. sitter o kollar på en gammal skiva av the simple life, me paris hilton o nicole richie =) ganska roande faktiskt, funderar på att färga håret, not sure tho, själv då? nåt roligt?
  kram

  Gilla

 6. Hehe ja å det roliga är att det fortfarande är skoj 😉 Barnprogram som du får visa för den lilla bebisen sen när den blivit äldre 🙂

  Allt är bara bra med mej 🙂 Hur e det själv? ❤

  Gilla

 7. Hur börjar det kännas i armen? 🙂 Här är det sisådär med hostan, gruvar för att lägga mig..då lär det dra igång på allvar 😦

  Gilla

 8. Tack detsamma 🙂

  Och grattis till graviditen, lite sent kanske, men det är aldrig fööör sent.. Va kul och spännande med en liten Bebis 🙂

  Gilla

 9. 🙂 Nej, gör inge speciellt, ska äta varma mackor med karln sedan blir det sängen för hela slanten, är trött som attan 🙂 nattinatt. Kraam

  Gilla

 10. Åh vad mysigt det låter. Jag minns när man satt i soffan och barnet rörde sej och rätt som det var så var magen bara på ena sidan av kroppen. Det är underbart när de sparkar,fast inte på revbenen!Jag drabbades också av städmani.Städade varje dag, man gjorde det typ i förväg(hmm)för man visste ju inte när man skulle kunna städa nästa gång. Men jag lovar,när bebisen väl kommer försvinner det. Då ska man bara vara.Finnas där och njuta!

  Gilla

 11. Gud så spännande! 🙂
  själv är jag i v. 29 nu, tiden går så galet fort!!
  vet ni vad det är för en filur i magen, flicka eller pojke? 🙂
  kramar

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: