V37

Nu är du 37 veckor gången (eller gravid i 38:e veckan, om du föredrar att räkna så). Bara två eller tre veckor kvar! Denna vecka tappar din bebis den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och det vaxliknande lager som skyddat huden och som kallas vernix caseosa. Din bebis sväljer båda substanserna och de kommer sedan att ligga kvar i tarmen till födseln där de bildar den svartgröna avföring som kallas barnbeck (mekonium). De sista veckorna kommer du förmodligen att känna dig som en ganska rastlös flodhäst. Försök trots detta att vila så mycket som möjligt, även om du har svårt att sova — du kommer att uppskatta det efter förlossningen. Din barnmorska vill träffa dig och ta ett blod- och eventuellt urinprov denna vecka.

fetal development at 37 weeksMånga bebisar har nu huvudet fullt av hår som är ungefär 2,5 cm långt. Men det behöver inte ha samma färg som ditt – mörkhåriga par kan bli överraskade av nyfödda bebisar mer blont eller rött hår och ljushåriga föräldrar kan få bebisar med mörkt hår. Och så finns det förstås bebisar som inte har något hår alls.

A propos hår, så har nu det mesta av den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och som din bebis haft sedan 26 veckor försvunnit, liksom det mesta av fosterfettet (vernix caseosa). Bebisen sväljer detta, liksom andra avsöndringar, och lagrar dem i tarmarna. Detta kommer att bli bebisens första bajs, som kallas barnbeck (eller mekonium).

Ungefär vid den här tiden börjar många kvinnor bli oroliga för att de inte kommer att känna igen när förlossningen börjar

Om barnet skulle födas nu räknas det som fullgånget. Barnet är moget och väl förberett för livet utanför livmodern.

I vecka 37 är medelkroppslängden 49 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3000 gr. Huvudets omkrets är 34 cm.

Från och med den här veckan är inte ditt barn för tidigt född.

De mesta av lanugohåret är borta. Lungorna har mognat. Barnet sväljer fostervatten och kissar, vilket är en viktig del i balansen av mängden fostervatten.

Vid födelsen har ditt barn 300 ben i kroppen medan vuxna har 206, flera är ganska mjuka till en början. Vissa av benen växer samman i barndomen.


Det kan hända att både du och den blivande mamman drömmer mycket och att drömmarna är livliga. Många gånger beror drömmarna på oro och rädsla inför förlossningen. Har barnet navelsträngen runt halsen? Viss oro är normal men om den ger mardrömmar på natten och försvårar det dagliga livet behöver ni hjälp. Prata med er barnmorska. Ibland behövs en ingående genomgång av hur en förlossning går till, steg för steg.
Nu är det viktigt att du finns nära din partner och är det stöd hon behöver.
Du är säkert redan van att komma med mat till henne på sängen, massera hennes rygg, och få henne avslappnad.
Dom par som vart ett team i graviditeten får det lättare under förlossningen och tiden därefter.
Att hon kan känna att graviditeten var lyckad och att du vart delaktig är viktigt för henne som blivande mamma och inte minst för er som ett par.

Publicerad av Yasmine Johansen

Jag heter Yasmine är 36år , gift , 2 barns mamma från Stockholm. Bloggar om vardagen med familjen, barnens roliga tv inspelningar och foto jobb, blandat med resor bakning och härliga samarbeten.

30 reaktioner till “V37

 1. skönt 🙂
  idag ska jag va med en kompis. imorgon ska jag ut men min mamma bl a och lite folk 🙂 vi ska vara med på en musik-frågesport 😛 haha

  Gilla

 2. haha ja det är ju frågan om han hinner ha alla plagg. tvivlar på det 😉

  naaaw hade varit sött med en rosa gullig bh…men kommer nog vara svårt att hitta hörru 😉

  Gilla

 3. Ja tvätta är inget kul fast det är bättre än diska för det finns inget som är tristare än det tycker jag i hushållsarbetet 🙂

  Japp har bakat muffinsen nu blev okej! 🙂 väldigt sött med frostings på men ähh hihi..

  GÖr du idag då annars? Jag ska snart ta mig iväg till mitt gamla jobb o lämna lite grejer till en fd kollega hon hade beställt en i love NY t-shirt av mig som jag ska lämna bla!
  Kramar

  Gilla

 4. Oj då har du så långt att gå till eran tvättstuga vi har i källaren i samma samma hus fast jag bor högst upp så en bit att gå ändå men önskar så jag hade haft tvättstuga i badrummet men som ni har så har vi också badkar så får inte heller plats med tvättmaskin men får gå så länge 🙂

  Låter skönt att du är klar nu då, själv ska jag ta mig ned till stan nu..Ha en fortsatt bra em/kväll nu!Kramar

  Gilla

 5. Jag har nyss sammanställt en lista i min blogg med 8 tips som hjälper dig att få fler besökare till din blogg :))

  Gilla

 6. skönt! börjar bli jobbigt när inte ens vanliga pyjamasen passar!! men det är bara att bita ihop några månader till sen får jag förhoppningsvis plats i mina vanliga kläder igen 🙂
  nej jag har jobbat hela dagen… slutar snart sen ska jag hem till mamma och pappa och äta middag.
  själv?
  kram!

  Gilla

 7. ok:) du bodde hos dina föräldrar när din kille var iväg på jobb, elelr var de inte så? vet ej om jag minns rätt..

  hur har din dag varit annars gumman?
  kramis

  Gilla

 8. ja en kompis till mig är gravid med sitt andra barn nu. inte en enda bristning. men sen går hon knappt upp i vikt då hon är gravid heller..

  hon ska få sitt andra i feb 🙂

  snacka om att man längtar 😀

  Gilla

 9. Hej gumman.
  Ja snart är våra busfrö hos oss.ska bli så underbart..Börjar få smått ont i magen nu så det är skönt att kroppen förbereder sig..Haft en skön tisdag? kram

  Gilla

 10. God kväll hjärtat..Skönt att kroppen förbereder sig för dig med..Snart är våra små prinsar hemma hos oss.Ja det är klart att killen din kommer hem direkt när det börjar bli mera allvar..det är en upplevelse för er båda..Hoppas att du inte har för ont..Har stort sätt bara sovit denna dag..så trött & små ont..men du har varit igång hela dagen så det är inte konstigt att kroppen säger i från.kram kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: