V38

Nu är du 38 veckor gången (eller gravid i 39:e veckan, om du föredrar att räkna så). Förlossningen är runt hörnet och din bebis ligger och väntar på rätt tid att födas. Den fortsätter att lägga på sig ett litet lager kroppsfett, som kommer att hjälpa till att hålla rätt kroppstemperatur och kommer att öka lite till i vikt (pojkar tenderar att väga något mer än flickor). Försök ta det lugnt om du kan — det kan ta ett tag till nästa tillfälle. Gå ut och se en film, läs en bok eller ta långa tupplurar istället för att måla om bebisens rum eller vika bebiskläder. Det kan vara värdefullt att tillbringa lite kvalitetstid på tu man hand med din partner om ni kan. Du som är förstföderska får ditt blodtryck kontrollerat av sköterskan denna vecka.

Omedelbart efter förlossningen kommer du kanske att känna dig trött och rådbråkad, men samtidigt extra levande och euforisk. Det är en dag du kommer att komma ihåg resten av ditt liv och du kanske har lust att förkunna din stora nyhet till hela världen. Men glöm inte att du behöver vila och kanske vård mitt i euforin. Man kommer att utföra några hälsokontroller på din nyfödda bebis och sedan är det tid för er att bekanta er med varandra, hud mot hud.

Nu är tiden då man inte gör mycket annat än väntar

Veckorna före den beräknade förlossningen upplevs mycket olika av olika kvinnor. Vissa blir deprimerade mot slutet av graviditeten, blir labila till humöret, irriterade och har svårt att få någonting gjort. Andra får en drift att förbereda för barnets ankomst – se om sitt hus, sätter igång med storstädning, lagar mat, bakar och fryser in för kommande behov eller titta


I vecka 38 är medelkroppslängden  50 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3200 gr. Huvudets omkrets är 34,8 cm.

Ditt barn är nu redo för ett liv utanför livmodern. Visste du att det är barnet själv som bestämmer när det ska komma ut, graviditetslängden finns programmerad i barnets arvsanlag. Lungorna är fyllda med vätska fram till födelseögonblicket då vätskan pressas ut för att ersättas med luft. 


Få kvinnor föder på uträknat förlossningsdatum – det är inte lätt att veta när man skall lägga in om sin ledighet. En god ide kan vara att fråga hennes egen mamma och din svärmor om de födde tidigt eller sent.

För de flesta blivande pappor eller partners är det självklart att vara med vid förlossningen – få känna sig delaktig och dela upplevelsen.

För de flesta blivande pappor eller partners är det självklart att vara med vid förlossningen – få känna sig delaktig och dela upplevelsen.

Publicerad av Yasmine Johansen

Jag heter Yasmine är 36år , gift , 2 barns mamma från Stockholm. Bloggar om vardagen med familjen, barnens roliga tv inspelningar och foto jobb, blandat med resor bakning och härliga samarbeten.

15 reaktioner till “V38

 1. Okeej men då har du ändå haft ganska tur, min kompis mådde illa dynget runt när hon väntade sin första haha.
  ooo jag vill också ha någon som kommer och lagar mat :O

  Kraam

  Gilla

 2. haha, nej nej. Jag väntar inte en till bebis.
  Jag har bara inte tagit bort det (a)
  Haha, skoj.. Hoppas ni får i er nåt gott 🙂 Krams

  Gilla

 3. Jag kommer ihåg när jag fick mitt första barn. Andra dagen på BB ringde jag hem till min sambo o storbölade,han blev skitorolig o störtade in. Det var hormonerna som spökade,gick över på någon timme men en jobbig känlsa för de går inte att kontrollera.

  Gilla

 4. Gud vilken fin header!:D
  Åååh ska du få en bebis vad mysigt!Grattis.:D
  vet du vilket kön det är?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: