Nu slår vi hål på myterna om yrkesprogram

Vi har många vart i den sits då vi står inför att välja gymnasium,. jag har vart där, säkert du också? Eller står du just nu och tvekar inför vilket program du ska välja.

När jag ser tebax på mitt gymnasieval var det mkt av tryck utifrån , jag ångrar att jag inte valt ett yrkesprogram istället. Då hade jag nog fått ut mer av min gymnasietid och säkerligen fått en roligare skoltid.

Det finns många fördomar om yrkesprogram – vilket är tråkigt tycker jag.

Skolverket vill slå hål på dessa myter och det förstår jag.

– En myt är att en yrkesprogram inte ger någon högskolebehörighet – Det är fel alla kan få högskolebehörighet.

– Efter gymnasiet är det svårt att få jobb – Det brukar oftast vara lätt , och närmsta 5-10 åren kommer det att vara en stor efterfrågan på arbetskraft inom nästan samtliga yrkesprogrammens inriktningar. Och efter många gymnasieexamen kan du faktist börja jobba direkt.

– Gymnasievalet avgör din framtid – Gymnasiet är ett val av din grundutbildning inte hela din framtid. Men via ett yrkesprogram får du special kunskaper inom ditt val av program och inriktning och kan därför ofta gå ut i arbetslivet snabbare.

gymnasieinfo.se kan du läsa mer om myterna och fördomarna , du kan även läsa om dom olika yrkesprogrammen och skolor. och vilka yrken du kan arbeta med efteråt.

Jag vet att det är så lätt att välja program och skola efter vad kompisarna väljer eller från tryck av familj och släkt.

Alla borde få trivas på sin skola och välja vilket program man tror passar sig själv…

Det är du och ingen annan som ska trivas med ditt val av utbildning och program – därför är det viktigt att du också gör valet av utbildning.

Här finns program inom barn/fritid, hotell/ turism och vård/omsorg och många många fler, gå in på gymnasieinfo.se och kika vad som kan passa dig och dina intressen.

Här kan du även läsa om dom 9 vanligaste myterna om ditt gymnasieval – gå in för att kolla om du också känner igen dom.

Inlägget är i samarbete med skolverket. men ord och åsikter är mina.

Publicerad av Yasmine Johansen

Jag heter Yasmine är 36år , gift , 2 barns mamma från Stockholm. Bloggar om vardagen med familjen, barnens roliga tv inspelningar och foto jobb, blandat med resor bakning och härliga samarbeten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: